امروزه رابطه معماری و تکنولوژی در بالاترین سطح خود قرار دارد؛ بدین معنی که معماری از تمام پتانسیل تکنولوژی استفاده کرده تا در جهت درست خود حرکت کند. در راستای این مسیر، تکنولوژی با سرعت بالا درحال تغییر و بهتر شدن است و معماری توانسته به خوبی خود را با این پیشرفت وفق بدهد و همین امر سبب گشته هر روز ایدههای معمارانه متفاوتی ببینیم.
معماری در زمینههای مختلف با تکنولوژی آمیخته شده که یکی از مهمترین آن، ارائه یا پرزانته پروژه است (البته در زمینه اجرا، مصالح، دکوراسیون و… نیز تکنولوژی بسیار دخیل میباشد). دلیل اهمیت پرزانته این است که یکی از پروسههای ضروری تحویل کار میباشد و همچنین کارفرماها به شدت به آن وابسته هستند تا از روند طراحی پروژه خود (از ابتدای ترسیم پلان تا رندر نهایی) مطلع باشند.
پرزانته معماری زیر شاخههای بسیاری دارد که هرکدام در واقع به اندازه یک تغییر نسل، کیفیت و سرعت ارائه کار را ارتقا دادند.
اکنون هدف از نگارش این مقاله این است که بگوییم چرا پرزانته خوب، اهمیت بالایی برای کارفرمایان و دفاتر معماری دارد!
نرم افزارها و پرزانته معماری طی دهههای گذشته رشد چشمگیری داشتند. میتوان گفت طی 5 سال اخیر، دوران طلایی ارائه کار و پرزانته در زمینه معماری بوده زیرا امکانات، ابزارها و خصوصاْ نرم افزارهایی رونمایی شدند که تا قبل از آن به دور از تصورات ما بودند. برای مثال میتوان به تکنولوژی واقعیت افزوده یا VR .virtual reality ، مدلسازی سه بعدی بوسیله عکسبرداری از سوژه موردنظر و یا حتی به پرینت سه بعدی اشاره کرد.
در ادامه توضیح مختصری در خصوص ضرورت استفاده از نرم افزارهای سه بعدی خواهیم داد.
در معماری گاهی با طرح نسبتاْ پیچیده ای مواجه میشویم که کارشناسای اجرایی نیز تصور و درک درستی از طرحی که باید اجرا شود؛ ندارند. در این موارد میتوان به نرم افزارهای سه بعدی مراجعه کرد تا بتواند گره کار را باز نموده و ما را به نتیجه پروژه ای که از آن تجسمی نداریم؛ برساند .
امروزه بسیاری از نرم افزارهای سه بعدی بنا به نیاز مهندسی یا معماری، آپدیت های جدیدی اضافه میکنند تا این مسیر همگام با توسعه معماری باشد و موانع موجود برای پرزانته هموارتر شود.
از دیگر موارد مهم که میتوان به آن اشاره کرد این است که امروزه کمپانیهای متعددی در زمینه پرزانته فعال هستند و بازار رقابت تنگاتنگی ایجاد شده که متر و معیار بهترین بودن این دفاتر پرزانته براساس امکاناتی است که دراختیار کارفرما قرار میدهند و علاوه بر آن با دفاتر معروف و مشهور معماری و مهندسی همکاری میکنند . از همین رو ما متوجه خواهیم شد که برای مثال دفتر Norman foster برای رندرینگ پروژه های خود با کمپانی brick visuals همکاری میکند و یا حتی دفاتر بزرگ چندین اپراتور برای کارهای سه بعدی خود دارند.
از دلایل دیگر اهمیت رندرینگ در معماری آن است که طراح میتواند با یادگیری سادهترین نرم افزارها همزمان با پروسه طراحی، درک درست و بهتری نسبت به طرح خود داشته باشد و این امر به روند کار نیز سرعت میبخشد. صرفه جویی در هزینه و زمان ساخت پروژه نیز از دیگر مزیتهای مهم آن میباشد.
بالطبع هنگامی که مدل سه بعدی و برآورد متریال پروژه از قبل در اختیار شما قرار گیرد میتوانید در هزینه کلی پروژه بهینه سازی بهتری داشته باشید. از موارد قابل اشاره در این مورد، پروسه انجام یک پروژه از ابتدا تا تحویل کار میباشد زیرا میتوان در هر قسمت یک نگاه متفاوت به طرح داشت. برای مثال در مرحله مدلسازی، میتوانیم هر فرمی که متصور میشویم، بسازیم و قدرت اجرا را به ذهنیت خود نزدیک کنیم و حتی طی این مسیر ویرایشاتی انجام دهیم که بهتر از ایده اولیهمان باشد و به گونهای طرح را به پختگی برسانیم.
مرحله بعد، نورپردازی است که در این قسمت میتوانیم درک درستی از زاویه تابش نور خورشید نسبت به موقعیت پروژه داشته باشیم تا از نورگیری بهتر پروژه مطمئن شویم. همچنین این موضوع برای نور مصنوعی لامپها نیز صدق میکند تا بتوانیم تصور درستی از ساختار نور واقعی کار داشته باشیم.
و اما مرحله بعد متریال است. این قسمت یکی از مهمترین مراحل هم معماری و هم پرزانته پروژه است که به بیانی شیواتر موثرترین دلیل طبیعی شدن نتیجه رندر میباشد؛ زیرا طراح میتواند با آرشیو بینهایتی از تکسچرهای موجود در اینترنت به راحتی ایده های جدید و متنوعی از کار استخراج کند. حتی گاهی متریالهایی خاص که تا کنون در پروژهای از آن استفاده نکرده را به کار برد تا قبل از اجرا بتواند برآورد و ذهنیت دقیقتری نسبت به آن متریال خاص داشته باشد.
پروسه دیگر نیز رندر نهایی است که یا به صورت تک فریم یا انیمیشن میباشد.
در تک رندر، برای مشاهده تمام جزییات میتوان زوایای خاص با کیفیت بالا را داشته باشیم.
حالت دیگر رندر نهایی هم زمانی است که از کار انیمیشن میگیریم که میتوان گفت یکی از جذاب ترین و راحت ترین حالات پرزانته برای طراح و کارفرما بحساب میآید. زیرا زمانی که کار به صورت انیمیشن تحویل داده میشود، تصویر سازی بهتری از فضا یا محصول خواهیم داشت و به طور همزمان قابلیت تغییر متریال و چرخیدن در فضا به صورت واقعیت افزوده از آپشنهای دیگر این حالت پرزانته میباشد. به همین سبب امروزه درخواست بسیاری برای رندر انیمیشن و واقعیت افزوده وجود دارد که این امر، رقابت سنگینی بین کمپانیها ایجاد کرده است.
از مهمترین و محبوبترین تکنولوژیهای موجود در پرزانته معماری میتوان به رندرینگ Real time rendering اشاره نمود. اینکه میتوان نتیجه را به سادگی حین ویرایش مشاهده کنیم و بلافاصله آن را درک کنیم از دلایل محبوبیت آن میباشد.
مزایای اصلی رندر ریل تایم نسبت به رندر معمولی:
در ادامه میتوانید یکی از روشهای پرزانته بصورت اینتراکتیو را ببینید.